Corey

Днес се заслушах в думите на Нешка Робева по БТВ относно тези въпроси- закриване на БАН, намаляване субсидиите на театрите…

Аз лично не понасям подобни структури с тунеядци. Самият факт че црвените динозаври вкупом се включиха да защитават този техен бастион доказва, че наистина си е именно техен и има нещо гнило в кадровия подбор и научната кариера в БАН.

Но! Колкото и да е така, г-жа Робева, (която предпочита да й викат другарко Робева), е честна жена и каза много верни неща. Някакъв чуждестранен милиардер, меценат(май японец или немец, не разбрах…) , ни се възхищавал на нацията, като с болка споделял, че при тях след войната след спирането на парите за култура , наука и образование се прекъснали вековни традиции в тези области. От там нататък, след икономическото стабилизиране на страната им, колкото и пари да наливала държавата в тези сфери, вече положението не било същото. Човека твърдял, че имаме уникален обществено широк достъп на всички слоеве на обществото до култура и образование, което ни давало предимство пред другите нации. Притесненията са да не би заради временната криза, да се лишим от нещо, което после няма да можем да възстановим.
Та си мисля, че макар и в БАН да живуркат някакви типове, които само си вземат заплати, те всъщност са полезни за обществото. Колкото и да ги критикуват, факт е, че това са си интелигентни хора и са нещо като хранителница за знания. Верно- практически не са допринесли за бизнеса с нищо според Дянков, но г-жа Робева каза, че много внимателно трябва да се обсъжда планирането им орязване. Да се свикал по- широк форум за дискусия, а не „само там някакви си, които те са поканили“. Я се замислете, помните ли едно нещо което беше едно време задължително в училище- как се изчислява корен квадратен? Ами корен трети? А сега и завършилите разни университетски точни науки едва ли биха се справили с тази задачка. Някой би опонирал, че си има калкулатори за тая цел. Но теоретичното знание е богатство, богатство са и тия заплатаджии в БАН. Каквито и да са, тези хора живеят сред нас, възпитават деца, влияят на своите близки, познати, на обкръжението си а друго си е дори и елементарният контакт с ерудиран човек. Е, верно, че покрай интелигентните приказки, непременно ще чуеш и втъкани призиви за гласуване към единствената партия, която е свястна, но то това е дреболия.

От друга страна в тия призиви за защита на БАН веднага се проявява типичната за едно време демагогия. Никой не е казал че ще закриват тая академия, а само да я реформират. Аз лично само бих призовал да се запази Института по космически технологии в кв. „Боян Българанов“, като имам таен проект за туристически тур, включващ него, Института по слънчево-земни въздействия (ИСЗВ) и Института по експериментална патология и паразитология (ИЕПП). Последният обаче е за бан, понеже оня ден на платото ме ухапа кърлеж.

http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?p=139451#p139451