накъркорко
„Не сме народ, не сме народ, а мърша…“
Прав е бил Славейков. Мърша дето гледа турски сериали на трети март. Да им се чудиш на революционерите защо са се борили за свободата на такава мърша. Най-странното е, че те са знаели що за стока са сънародниците им и въпреки това са се борили. Само заради това заслужават по един паметник във всеки град, село и малка гара. Паметници се градят от хиляди години и тяхната функция е да са символ, около който се обединява народът. Те са устойчиви във времето и са от голяма важност за хората. Какво ще е Ню Йорк без Статуята на свободата или Париж без Айфеловата кула?

Време е да решите дали ще сте част от мършата гледаща турски сериали на паметни за свободата на България дати или ще сте част от хората, които не са силни на думи, но са силни на действия, и ще подкрепите идеята за паметник на Левски в Шумен. Едва ли някой се съмнява, че вторият тип хора сме повече и е само въпрос на време паметникът да стане реалност. И да… ще бъде построен с държавни пари защото държавата – това сме ние и каквото решим, това ще бъде. И неприятният шум, който се вдига няма значение защото майсторите на шумотевиците вече са част от реалната баналност и са само фон на това, което се случва в действителност, докато те вдигат пушилка наоколо. Само това, което искаме има значение и ако наистина го искаме то ще се случи. Точно затова ще има паметник.

Телевизорът само ни приспива вечер, с вестниците си палим печката и увиваме сандвичи, а радиото го слушаме когато пътуваме с колата – факти. Мислете какво правите днес за да не се окажете без държава утре! Мислете с главите си и слушайте само здравия разум, а не мечтаещите за „сладките“ времена от средата на XVIII век когато най-добре сред българите са били тези, които доносничат за сънародниците си на османските власти. Същите хора ги има и днес и пак се занимават със сходни дейности под прикритието на своята прагматична логика.

Не се оставяйте гъстият миризлив поток от думи, който се появява на места в темата да ви спре да изкажете подкрепата си за паметника на Левски в Шумен! Пишете без страх, без срам и без да се поддавате на антивсичковците. Пишете тук и кажете своето ДА за паметника! Имате мнение, имате място където да го изкажете… какво чакате още?! Бог да пази България!

ВАГАБОНТИН

Ако дережето на една държава (да ми каже някой, че харесва сегашното дереже в България!!!) се оправяше с паметници, Левски нямаше да прави революционни комитети, ами щеше да вдига паметници на Хан Аспарух! И тогава ентусиазирания народ, мотивиран от лика на Основателя на българската държава, за една нощ щеше да помете турската власт! :A7.gif
И тъй като се цитира Славейков за народа, аз ще цитирам народа: „Лозето не ще молитва, а иска мотика!“. Та, нещо много молитвено, почти ЗКПЧ – ейски ми звучат някои от мненията по темата! Дайте, да дадете!
И напълно подкрепям БОЖУРА, чистите детски площадки са много повече полезни за възпитанието на децата отколкото още една грозотия в града, защото колкото и да не ни харесва, ако има паметник на Левски – той ще бъде по проекта на професора!

amapola

В самия ни град липсват паметници на държавници от далечното ни минало. Не се сещам за нито един ,който да е на владетел от I-то Българско царство. Е ,ще ме прощавате ,господа от комитет „Крум Страшний“ ,ама е срамота в друти градове на страната да издигат паметници на Крум ,на Аспарух , а тук ,където е земята на тези ханове и царе да нямаме.И преди да имаме техни паметници да призоваваме за такъв на Левски.
Не омаловажавам делото на Левски. В никакъв случай. Не си и помисляйте да ме изкарате по -малко патриотка от вас.

Някой по-горе се опита да ми обясни ,че трябва да мисля национално , а не регионално.Хайде ,моля!
Продължавам да смятам ,че ако почитаме паметта на някого с паметник , то тя трябва да се свърже с местата където е бил. За Левски ,освен легенди мисля ,че няма доказателства ,че е бил тук.А в тоя случай съм почти сигурна ,че легендата е само във въображението на хората.

byrbi

Обществото се гради отдолу нагоре, а не обратно!
Нямаме почит, нито себеуважение, нито достойнство! Повел е някога един човек тоя нещастен робски народ срещу тиранията, а ние, след 137 години честваме смъртта му. И водим разправия да го има ли името /поне/ на паметник- все едно ще вади очите ни, или да го заличим от историята.
За мен няма две мнения по въпроса- паметник трябва да има- във всеки град, който се зове български!
Имате претенциите, че „от тука започва България!“ Химнът ви е такъв, а взехте да водите спор дали да е Левски или Аспарух. Грозно звучи! И тъжно!
И мен ме ужасява безличната дивотия, която, както казвате с спечелила конкурс, но…по-добре се вгледайте в тази карта..

http://www.kafene.bg/levski/

freeman

Защо не и на „тези ханове и царе“, и на Левски? Само да ги правим един по един, че от една заплата за 10 паметника не мож отдели. Сигурен съм, че пари ще се съберат. И аз споделям изказаното по-горе мнение, че хората подкрепящи идеята за паметник на Левски сме повечето или поне със сигурност повече, отколкото личи от постовете в темата.

Поздравления за :N1.gif накъркорко. Блестящ текст. Просто по-добре не може да бъде казано. :B9.gif Подкрепям напълно. Дано да има повече хора, които мислят като него. :B4.gif

Леонартис

Какво ще промени поставянето на поредното кичозно репродуциране на вече познатата физиономия на революционния фетиш? Какво ще промени в съзнанието – вашето и на децата ви? Вие наистина сте жертви на това на комунистическото патриотическо възпитание, мозъците ви са тотално промити. Фетишисти монументофили.

Големи патриоти, пък скандират по трибуни и форуми КЗЛ.
Ако не знаете какво означава, дешифрира се като
КУР ЗА ЛЕВСКИ. Има и песнички в този дух. Има ли тука цесекари?