Архив за юли, 2010

Преструктурирането на БАН

Corey

Днес се заслушах в думите на Нешка Робева по БТВ относно тези въпроси- закриване на БАН, намаляване субсидиите на театрите…

Аз лично не понасям подобни структури с тунеядци. Самият факт че црвените динозаври вкупом се включиха да защитават този техен бастион доказва, че наистина си е именно техен и има нещо гнило в кадровия подбор и научната кариера в БАН.

Но! Колкото и да е така, г-жа Робева, (която предпочита да й викат другарко Робева), е честна жена и каза много верни неща. Някакъв чуждестранен милиардер, меценат(май японец или немец, не разбрах…) , ни се възхищавал на нацията, като с болка споделял, че при тях след войната след спирането на парите за култура , наука и образование се прекъснали вековни традиции в тези области. От там нататък, след икономическото стабилизиране на страната им, колкото и пари да наливала държавата в тези сфери, вече положението не било същото. Човека твърдял, че имаме уникален обществено широк достъп на всички слоеве на обществото до култура и образование, което ни давало предимство пред другите нации. Притесненията са да не би заради временната криза, да се лишим от нещо, което после няма да можем да възстановим.
Та си мисля, че макар и в БАН да живуркат някакви типове, които само си вземат заплати, те всъщност са полезни за обществото. Колкото и да ги критикуват, факт е, че това са си интелигентни хора и са нещо като хранителница за знания. Верно- практически не са допринесли за бизнеса с нищо според Дянков, но г-жа Робева каза, че много внимателно трябва да се обсъжда планирането им орязване. Да се свикал по- широк форум за дискусия, а не „само там някакви си, които те са поканили“. Я се замислете, помните ли едно нещо което беше едно време задължително в училище- как се изчислява корен квадратен? Ами корен трети? А сега и завършилите разни университетски точни науки едва ли биха се справили с тази задачка. Някой би опонирал, че си има калкулатори за тая цел. Но теоретичното знание е богатство, богатство са и тия заплатаджии в БАН. Каквито и да са, тези хора живеят сред нас, възпитават деца, влияят на своите близки, познати, на обкръжението си а друго си е дори и елементарният контакт с ерудиран човек. Е, верно, че покрай интелигентните приказки, непременно ще чуеш и втъкани призиви за гласуване към единствената партия, която е свястна, но то това е дреболия.

От друга страна в тия призиви за защита на БАН веднага се проявява типичната за едно време демагогия. Никой не е казал че ще закриват тая академия, а само да я реформират. Аз лично само бих призовал да се запази Института по космически технологии в кв. „Боян Българанов“, като имам таен проект за туристически тур, включващ него, Института по слънчево-земни въздействия (ИСЗВ) и Института по експериментална патология и паразитология (ИЕПП). Последният обаче е за бан, понеже оня ден на платото ме ухапа кърлеж.

http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?p=139451#p139451

Провинция vs. София

Corey

В провинцията можеш да се научиш на честен труд. Я на бостана или конфу-то, я в градината, я на село. Получаваш минимум първи дан по майсторско боравене с лопата и мотика. Освен другите работи, които можеш да научиш. В София- едно от първите неща които учат децата е как де се возят без билетче. Едните стават бачкатори, другите тарикати.

В провинцията си се социализираме, лафим си и с непознати. В София- първата работа като те приближи непознат е да мислиш как ще го избегнеш. Много откачалки има там. Едните ставаме социални типове, софиянци- мизантропи.

Нещо за което София винаги ще ни бие е огромните перспективи, които има за каквото ти хрумне. Има представители на всякакви обичайни и ужасно странни сфери. Там е нещо като многобройните групи във фейсбука- има всякакви уникуми, ама не само виртуално, а реално. Ако щете вярвайте имат си даже и окултно общество, че и си вярват на това отгоре.

Дрогата и провинцията? Йок! Тука не дават много много. Най-много да се отпуснеш да си станеш провинциален алкохолик, друго- не. Пък голямото софийско море от хора- никой не го интересува дрогар ли си, другар ли.

Как стои най- важният въпрос- въпросът със секса? В провинцията секс няма! Или има, но му викаме другояче. Те само софиянците на е****то му викат секс. Още нещо, за което само съм чувал, но в провинцията можеш да правиш секс в плевня. Да те боцка малко, няма само ти да боцкаш я! Като говорим за многостранни боцкания естествено не може да не се спомене стария лаф, че в София може и да станеш гей, но в Дивдядово например ще си най- обикновен пидираз.

Едно от най- хубавите неща на столицата ни е свободата да си какъвто ти хрумне, да се обличаш както ти скимне, а при нас скрупулите, с които живеем са бая. Не възвеличавам софиянците, масата са големи нещастници по мое мнение, но столицата ни е голяма работа, само парички да имаш. Всъщност, не знам знаете ли, но повечето цени на стоките в София са по- ниски от тия в провинцията. само наемите дето дерат яко и имат лошия навик да нямат обикновен алкохол по вечерните заведения, а само марков.

Скоро ще отскоча пак дотам да видя как е и има ли промяна.

http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?p=148297#p148297