Архив за март, 2010

Tоп спамерът навъртя 5000 мнения

Топ спамерът на форумa навъртя 5000 мнения. Не, това не е alexxx72, а cmk.

Галерия към Форумът на Шумен

Назад към корените – БОЖУРА

Прадядо ми е бил поп и даскал в едно село Яна (сега турска територия). След като турците го застрелват за това, че проповядва християнската вяра и славянското писмо, съпругата му се изселва с 5-те си деца в Ахтопол. Т.нар. попско семейство заживява в глад и мизерия, но запазвайки християнските добродетели и традиции в семейството, които и до днес се опитваме да съхраним! Фамилията която носим е с чисто славянска произход и е характерна за странджанския края! С гордост нося това име!

Назад към корените – oksimoron

Кръвта ми е смесена/както на почти всички/ има тракийска,гръцка,македонска и вероятно много други/историята мълчи по въпроса/ :BB07.gif
Та,най-яркият от моите предци /за които знам/ е пра-прадядо ми.Бил е хайдук/да не се бърка с хайдутин/.Живял е в с.Красимир /това е до Дългопол/ Името му-Димитър.Та на човека му писнало да пасе овцете на бея,и зел че запасал калъча ,и фанал гората. Започнал да обира богатите /нещо като Робин Худ го раздавал/ и скоро направил дружина /дет са вика и другите не били съвсем прости/.Имал е 12 деца,и бил женен за най-личната мома/както се казва/ .Там му бил и проблема.След всеки обир носел/освен полагащата му се плячка/ по едни обеци на жена си,оттам му било и прозвището „Алтън Димитър“
Веднъж се случило да оберат керван,в който пътували жените/харема/ на местния валия.При обира дедо ми строява целия харем и с ятагана им отрязва учкурите/вървите с които се връзват шалварите/ и ги пуска да си ходят.Да ама като се прибрали с отрязани учкури…..иди и обяснявай,че хайдуците не са те……След случката му сменили прякора на…“Пезевенг Димитър“ :D
Естествено,валията не понесъл обидата и една нощ,след поредния обир,когато дедо ми занесъл новите обеци на жена си 24 заптиета завардили двора му,и на заранта го направили на решето.Лека му пръст! Още пазя ятагана му. /предава се през поколенията/.

Re: Паметник на Васил Левски в Шумен

накъркорко
„Не сме народ, не сме народ, а мърша…“
Прав е бил Славейков. Мърша дето гледа турски сериали на трети март. Да им се чудиш на революционерите защо са се борили за свободата на такава мърша. Най-странното е, че те са знаели що за стока са сънародниците им и въпреки това са се борили. Само заради това заслужават по един паметник във всеки град, село и малка гара. Паметници се градят от хиляди години и тяхната функция е да са символ, около който се обединява народът. Те са устойчиви във времето и са от голяма важност за хората. Какво ще е Ню Йорк без Статуята на свободата или Париж без Айфеловата кула?

Време е да решите дали ще сте част от мършата гледаща турски сериали на паметни за свободата на България дати или ще сте част от хората, които не са силни на думи, но са силни на действия, и ще подкрепите идеята за паметник на Левски в Шумен. Едва ли някой се съмнява, че вторият тип хора сме повече и е само въпрос на време паметникът да стане реалност. И да… ще бъде построен с държавни пари защото държавата – това сме ние и каквото решим, това ще бъде. И неприятният шум, който се вдига няма значение защото майсторите на шумотевиците вече са част от реалната баналност и са само фон на това, което се случва в действителност, докато те вдигат пушилка наоколо. Само това, което искаме има значение и ако наистина го искаме то ще се случи. Точно затова ще има паметник.

Телевизорът само ни приспива вечер, с вестниците си палим печката и увиваме сандвичи, а радиото го слушаме когато пътуваме с колата – факти. Мислете какво правите днес за да не се окажете без държава утре! Мислете с главите си и слушайте само здравия разум, а не мечтаещите за „сладките“ времена от средата на XVIII век когато най-добре сред българите са били тези, които доносничат за сънародниците си на османските власти. Същите хора ги има и днес и пак се занимават със сходни дейности под прикритието на своята прагматична логика.

Не се оставяйте гъстият миризлив поток от думи, който се появява на места в темата да ви спре да изкажете подкрепата си за паметника на Левски в Шумен! Пишете без страх, без срам и без да се поддавате на антивсичковците. Пишете тук и кажете своето ДА за паметника! Имате мнение, имате място където да го изкажете… какво чакате още?! Бог да пази България!

ВАГАБОНТИН

Ако дережето на една държава (да ми каже някой, че харесва сегашното дереже в България!!!) се оправяше с паметници, Левски нямаше да прави революционни комитети, ами щеше да вдига паметници на Хан Аспарух! И тогава ентусиазирания народ, мотивиран от лика на Основателя на българската държава, за една нощ щеше да помете турската власт! :A7.gif
И тъй като се цитира Славейков за народа, аз ще цитирам народа: „Лозето не ще молитва, а иска мотика!“. Та, нещо много молитвено, почти ЗКПЧ – ейски ми звучат някои от мненията по темата! Дайте, да дадете!
И напълно подкрепям БОЖУРА, чистите детски площадки са много повече полезни за възпитанието на децата отколкото още една грозотия в града, защото колкото и да не ни харесва, ако има паметник на Левски – той ще бъде по проекта на професора!

amapola

В самия ни град липсват паметници на държавници от далечното ни минало. Не се сещам за нито един ,който да е на владетел от I-то Българско царство. Е ,ще ме прощавате ,господа от комитет „Крум Страшний“ ,ама е срамота в друти градове на страната да издигат паметници на Крум ,на Аспарух , а тук ,където е земята на тези ханове и царе да нямаме.И преди да имаме техни паметници да призоваваме за такъв на Левски.
Не омаловажавам делото на Левски. В никакъв случай. Не си и помисляйте да ме изкарате по -малко патриотка от вас.

Някой по-горе се опита да ми обясни ,че трябва да мисля национално , а не регионално.Хайде ,моля!
Продължавам да смятам ,че ако почитаме паметта на някого с паметник , то тя трябва да се свърже с местата където е бил. За Левски ,освен легенди мисля ,че няма доказателства ,че е бил тук.А в тоя случай съм почти сигурна ,че легендата е само във въображението на хората.

byrbi

Обществото се гради отдолу нагоре, а не обратно!
Нямаме почит, нито себеуважение, нито достойнство! Повел е някога един човек тоя нещастен робски народ срещу тиранията, а ние, след 137 години честваме смъртта му. И водим разправия да го има ли името /поне/ на паметник- все едно ще вади очите ни, или да го заличим от историята.
За мен няма две мнения по въпроса- паметник трябва да има- във всеки град, който се зове български!
Имате претенциите, че „от тука започва България!“ Химнът ви е такъв, а взехте да водите спор дали да е Левски или Аспарух. Грозно звучи! И тъжно!
И мен ме ужасява безличната дивотия, която, както казвате с спечелила конкурс, но…по-добре се вгледайте в тази карта..

http://www.kafene.bg/levski/

freeman

Защо не и на „тези ханове и царе“, и на Левски? Само да ги правим един по един, че от една заплата за 10 паметника не мож отдели. Сигурен съм, че пари ще се съберат. И аз споделям изказаното по-горе мнение, че хората подкрепящи идеята за паметник на Левски сме повечето или поне със сигурност повече, отколкото личи от постовете в темата.

Поздравления за :N1.gif накъркорко. Блестящ текст. Просто по-добре не може да бъде казано. :B9.gif Подкрепям напълно. Дано да има повече хора, които мислят като него. :B4.gif

Леонартис

Какво ще промени поставянето на поредното кичозно репродуциране на вече познатата физиономия на революционния фетиш? Какво ще промени в съзнанието – вашето и на децата ви? Вие наистина сте жертви на това на комунистическото патриотическо възпитание, мозъците ви са тотално промити. Фетишисти монументофили.

Големи патриоти, пък скандират по трибуни и форуми КЗЛ.
Ако не знаете какво означава, дешифрира се като
КУР ЗА ЛЕВСКИ. Има и песнички в този дух. Има ли тука цесекари?

Re: Душевно-затлъстели хора ли сме?

Corey

Душиците (добри или лоши) на хората толкова ли са обвити с лой и мас, че емоциите, а и действията им, си остават навътре в търбусите? Дотолкова, че нито отвънка нещо може да ги впечатли, нито като се впечатлят хората от нещо отвътре и някой външен да разбере. Я да видим два противоположни варианта от шуменската действителност. Подрастващите да не четат, че да не вземат да си харесат някой от двата варианта.

Вариант А:
Зъл човек, кривундел, хейтър… попада на детско парти в Спайдърмен.Как още не са ги забранили със закон!!! Душевно затлъстелия човек ще изтърпи, тоест не ще изтърпи понеже той нищо не чувства, цялата дандания там. Крясъците на децата, половинчасовото закъснение на сервитьора, лошите погледи на мамите седнали на бутилка евтин алкохол докато децата им подскачат в детския кът. Затлъстелия хейтър ще си затрае, фиксирайки се в минутите които остават до идването на сервитьора с пицата, ще са намаа докато бива настъпван, замерян и озяпван, ще си тръгне прибирайки 4-5 салфетки от салфетника ей така по стар бай- ганьовски навик. И квооо? Нищо! А преди какво беше като беше едно пъргаво влечуго? Ще протегне крак съвсем случайно докато поредното пишлеме пробягва покрай него- и пляс! Или ще вдигне лек скандал и поиска смяна на сервитьора, понеже се е забавил и не му е запомнил поръчката… А и много особено се усмихва… Или на висок глас, ей тъй да го чуят майките (не татковците, че да не стане патаклама) ще обяви че половината деца от тука ще станат ужасно дебели и грозни като порастнат. Ей това е незатлъстял душевно представител на лошите типове.
Е може ей така от злоба като се прибере вкъщи и му стане тооолкова скучно, че да вземе да напише жалба до РИОСВ, Комисията за защита на потребителя, до Общината, Областната управа, Народното събрание и накрая до най висшата инстанция- Бат Бойко! И в жалбата да информира за нередностите, на които е станал свидетел- как затварят беззащитни зайчета в тесен аквариум в пицария Спайдърмен. Как залите за пушачи и непушачи не са изолирани, как са запалили свещи- тип бенгалски огън на тортата и е имало опасност от пожар и да се повтори трагедията от „Индиго“. И друго нещо ще напише затлъстелия злобар, ама само вечер пред компа- само дотам вече му стига мизантропията. А имаше времена когато винаги си носеше шепа кабърчета за всеки случай. Ама и злобарите не са това, което бяха.

Вариант B:
Душевно затлъстял добродушко, приятен човечец, с огромно добро сърце, което обаче поради „обективни“ причини не може да прояви. Криза е, няма възможности, само ако знаел как…
Та аналогично- детско парти в Спайдърмен. Душевно затълстелия добряк нищо ама нищо пак не реагира- чака, чака, поръчва, пак чака, стиска се по бузките за да станат румени, усмихва се ей така и той не знае що, но нали е добряк…
Минава булята- главната майка организатор на партито и подрежда дечицата, миличките за снимка, в средата поставя рожденичката. И нашия добряк какво прави когато празнуващата мама случайно го поглежда на втория път- поздравява я и пожелава здраве и щастие на отрочето й ли? Пита на колко години става госпожицата и се интересува от организационния процес ли? Амии-НЕ! Ще се извини ли на сервитьора, че макар и много натоварени, ако може и на него да му вземат поръчката. И ще му благодари ли за оказаното внимание? Ще похвали ли манджата? Не- Душевно затлъстели сме! И бакшиш не оставя, макар и сервитьора да е безкрайно любезен според обективните възможности. Някакво детенце се заиграва покрай добродушкото, усмихва се ей така по детски, но на добрия тлъстюга погледът му минава през детето, иначе се води добра душица де. Или пък се усмихва само с устни, без да му се усмихнат очите… Щото е затлъстял, добряк, но затлъстял. Усеща, че може и нещо хубаво да направи, но само ако знаеше как…

Имаше и варианти C D ама вече са на DVD …