Архив за януари, 2010

Лебед посред зима

okokorko:

Млад, самотен лебед шашардиса шуменци днес. Кацна в река Поройна пред „Авангард“. Сигурно търси жаби. Откъде да знае, че дори лудите жаби не са толкова луди, та да се плацикат там. :D
Дано не го надушат помиярите, че съм виждал и такива там.

Галерия към Форумът на Шумен

Зимата на 2010 година

Тази годината зимата ни дари с много сняг и сравнително ниски температури. Различни потребители на форума заснеха множество снимки отразяващи зимната приказка и ги споделиха с останалите читатели на нашата гражданска медия. Представям ви част от снимките тук. Сигурен съм, че когато ни ударят летните горещини, само след няколко месеца, с носталгия ще се върнем към тези снимки и към побелелия притихнал град, и към дългите зимни вечери. Докато пиша това поглеждам към електронния външен термометър, който показва -9.4 градуса по Целзий. Мда, зимата е в разгара си.

Галерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на ШуменГалерия към Форумът на Шумен

Допълнена информация
Всички си мислеха, че зимата е свършила, но не.  Скоро не е имало такова нещо в средата на март. Тези снимки са от невероятния сняг, който заснех от прозореца си на девети март:

зима шумен сняг шумен град шумен

Общо мнения: 111111

Не знам дали шестте единици значат нещо, но са факт. Току що мненията във форума станаха 111111.

Галерия към Форумът на Шумен

Шумен обяви война на Гугъл

Търсачката прекръсти града на Преслав

ШУМЕН. Превод на „Гугъл“ направи шуменци боляри. „Ако се опитате да преведете думата „шуменци“ от български на английски в „Гугъл транслейт“, автоматичният резултат, който се изписва на екрана, е „Preslavtsi“. Така се оказва, че най-използваната интернет търсачка в света определя жителите на Шумен като родени във Велики Преслав. Приписаният болярски произход обаче вместо да зарадва, разгневи местните интернет маниаци. Администраторът на сайта „Форумът на Шумен“ Владимир Василев дори определи грешката като гавра с града и хората в него. „Случайно открих гафа, който може да е груба шега“, коментира за „Стандарт“ Василев. За да се поправи двусмислието, той е призовал всички, които участват в темата, да помогнат на „Гугъл“ да оправи превода си. Ако достатъчно много хора се включат в „Гугъл транслейт“, проблемът ще се реши, категоричен е Василев. Сега обаче форумците са започнали да спорят и кой е най-правилният начин за изписването на шуменци. Справка в уредбата за транслитерацията за изписването на латински език ще реши казуса.
Биляна Веселинова
Въпросната тема: Гавра с Шумен в Google Translate

Снимка от електронния вариант на вестник „Стандарт“: Галерия към Форумът на Шумен

Интернет e гражданската Библия?

Източник: Фортисимо

Обичам да задавам въпроси. Един от култовите е „Зебрата черна с бели ленти ли е, или обратното?” Познайте кой ми отговори. Не, не е професорът по зоология. Нямам близки учени за подобни питания. Имам обаче компютър…

Замислете се – колко често търсите отговори на въпроси, които наистина ви интересуват, в Интернет? Това необятно пространство предлага възможността не само да попитате, но и да кажете, да отговорите. А къде можете свободно да направите това?! Естествено,
не ставай смешен! Във форумите!

Оказва се че, „Форумът на Шумен“ е най-големият от този тип в цялата страна. Дори столицата и областни градове като Варна или Пловдив не могат да се похвалят с такова пространство, където се нищят всякакви теми.

Този факт научавам от създателя на гражданската медия Владимир Василев. Срещаме се не другаде, а в клуб „10-ят град”. Преди три години, на тази дата, „Форумът на Шумен“ е факт. Десет дни по-късно отваря врати и клубът, който пръв предложи безплатен безжичен достъп до Интернет за своите клиенти.

Символиката бие на очи отвсякъде. Ето ти мястото, където човекът от Десетия град на България получава подарен интернет достъп, та да влезе във Форума и да обсъди важни за него въпроси. Явно не е случайно, че собственикът на заведението е и най-активният потребител в този сайт.

Владимир срещу Светлана. Той е форумец, а аз рядко пиша, дори по Скайп.

Светлана Крумова: Как се появи идеята да създадеш този форум?

Владимир Василев: Преди три години имаше форум на вече несъществуващата кабелна телевизия „Вариант 6“. Аз участвах там, но забелязах, че форумът започва да изпълнява различна функция, от тази да обслужва само кабелната телевизия. Разбрах, че има нужда от интернет място, в което гражданите да могат да споделят проблемите си. Зададох такава тема и отговорите потвърдиха моето усещане. В началото доста хора от този стар форум бяха скептични дали подобна инициатива ще има успех. Но аз повярвах и вече три години сайтът се развива. Естествено, основната аудитория в началото беше от бившите потребители на форума на „Вариант 6“. Стана така, че няколко месеца след това телевизията престана да съществува, а с това – и нейният форум. Така – новосъздадената гражданска медия запълни един вакуум в интернет пространството на Шумен.

Светлана Крумова: Какво всъщност влагате в понятието „гражданска медия“?

Владимир Василев: Според теорията на журналистиката, има два вида медии – традиционни и граждански. Първите са ясни. Вторите се списват от хора без журналистическо образование, а от граждани, които пишат в свободното си време по всякакви теми. Такива са форумите, блоговете или Facebook. В САЩ видовете интернет медии са уредени със закон, но тук не. От гледна точна на съдържание форумът служи да информира и да произвежда новини. Много новини тръгват от „Форума на Шумен“ и се разработват от местните и централните медии. Като примери мога да ви дам случая със синята локва и епидемията от кърлежи в града ни.

Светлана Крумова: Казваш, че сайтът е запълнил една празнота в интернет пространството. Какво му е полезното един град да си има подобен форум?

Владимир Василев: Много неща. Основното предимство на един градски форум е, че дава възможност на хората да изкажат мнение по въпроси, които ги интересуват. И нещо повече – това мнение да бъде чуто. Факт е, че форумът спомага за формиране на гражданско общество. Освен това, ние провеждаме и много благотворителни акции. Първата беше още през 2007 година. За Коледа събрахме подаръци за децата от домовете в областта. Най-мащабната беше през март 2008, когато с помощта на кметската администрация и фирми, на доброволни начала почистихме Шуменското плато от автомобилни гуми. Уникалното на „Форумът на Шумен“ е, че най-активните потребители се познават. Така информацията е по-качествена и по-ценна.

Светлана Крумова: Други населени места имат ли подобни градски форуми?

Владимир Василев: Прави впечатление, че най-големите градове като София, Варна, Пловдив и Стара Загора нямат такива обособени форуми, поне от подобен тип. Но пък по-малки като Добрич, Горна Оряховица и Силистра имат. Все пак, най-големият и развит е нашият. Данните не са тайна. Те могат да се видят на сайта. Имаме средно около 1 500 уникални посещения на ден. Импресиите са между 13 000 и 15 000 на месец. Общо мненията са 107 996, публикувани в 6 212 теми. А членовете са 3 205.

Светлана Крумова: А относно екипа – колко хора работите и носи ли ви печалба поддържането на Форума?

Владимир Василев: В момента сме 3-ма администратори и 2-ма модератори. За печалба изобщо не може да се говори, защото поддръжката на форума струва много пари и приходите едва стигат за покриване на разходите. Благодарение на скъпата поддръжка, от тригодишното си съществуване Форумът винаги е бил на линия.

Светлана Крумова: Казваш, че информацията е по-ценна, когато хората се познават. Какво е отношението ти към анонимността в Интернет?

Владимир Василев: Няма такава. Това е заблуда. Винаги могат да разберат кой си. Ние във Форума разобличаваме за 5 минути тези, които са решили само да оплюят или да публикуват лъжлива информация. Потребителите само с един или два поста се включват точно по такива причини, или пък с цел антиреклама. Най-често анонимните потребители са тези, които отправят заплахи срещу други форумци, или членове от екипа. Но за анонимността има много причини.

Светлана Крумова: Възможно ли е една от тези причини да е страхът?

Владимир Василев: Разбира се. Много хора се страхуват да не загубят работата си като пишат срещу шефа си.

Светлана Крумова: За какво говорят най-често хората във „Форумът на Шумен”?

Владимир Василев: Всякакви теми има. Някои от тях са много шантави. Последната беше относно премахването на бенки. Хората имат всякакви проблеми и търсят практични съвети от препатили. Пример за това е и друга тема – на един потребител му се беше наводнила мазата от мръсния канал. Помогнахме му да се оправи.

Светлана Крумова: А защо хората пишат във форума?

Владимир Василев: През октомври 2009 г. направих такава анкета и тя все още е публикувана във Форума. Най-големият процент – 28, е на отговорилите, че пишат, заради възможността да изразят активната си гражданска позиция и тук е подходящото място да я покажат. Една голяма част от форумците следят клюките и любопитната информация, които излизат от време на време.
За мен беше интересен и друг факт. 14% са посочили, че са пристрастени. От Владимир Василев знам, че с четенето се започва. Аз спирам дотук и започвам да чета, че наистина има доста отговори на мъчещи и мен въпроси.
Хайде, да ви е честита третата година!

За fortisimo.eu с Владимир Василев „Форума на Шумен“ разгледа отвътре Светла Крумова